Sunday, July 14, 2013

mood buat kuih...

Posted by azee_yleo at 8:27 PM
hr ni dah 6 ramadan .... dah 6 hari kita berpuasa.... puasa tahun ni lain sket dr tahun lain2.... sbb mmg setakat hr ni lansung tk p bazar ramadan... weekend lebih suka buat kuih sendiri.... setakat hari ni dah buat roti sardin goreng celop tepong ngn butir nangka... nak cari kuih faveret asal kelantan yg sedap mmg susah so aku usahakan buat sendiri.... try buat ayam percik kuahnye tk menjadi.. hehe tkper try n error.... nnti upload gambar... dalam kepala nk try buat kuih tepong gomak ngn ulat bulu @ tepung tukir....

Kuih Buah Gomak Kelantan / Kuih Kepal

Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan kelapa parut muda
1/2 cawan gula
1/4 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh pes pandan
2 sudu besar air

100gm beras untuk salutan
(cuci,tos dan sangai hingga kekuningan, kemudian kisar menjadi serbuk) 

Cara-cara
1. Campurkan tepung beras bersama gula, garam, sedikit air dan pes pandan, kacau rata.  Masukkan kelapa parut dan gaul rata
2. Masak di atas api sederhana dan kacau hingga bergentel.  Tutup api, biarkan suam sedikit.
3. Ambil adunan, kepalkan sebesar bola pingpong kemudian golekkan di atas beras

 

0 comments on "mood buat kuih..."

Post a Comment

Sunday, July 14, 2013

mood buat kuih...

Posted by azee_yleo at 8:27 PM
hr ni dah 6 ramadan .... dah 6 hari kita berpuasa.... puasa tahun ni lain sket dr tahun lain2.... sbb mmg setakat hr ni lansung tk p bazar ramadan... weekend lebih suka buat kuih sendiri.... setakat hari ni dah buat roti sardin goreng celop tepong ngn butir nangka... nak cari kuih faveret asal kelantan yg sedap mmg susah so aku usahakan buat sendiri.... try buat ayam percik kuahnye tk menjadi.. hehe tkper try n error.... nnti upload gambar... dalam kepala nk try buat kuih tepong gomak ngn ulat bulu @ tepung tukir....

Kuih Buah Gomak Kelantan / Kuih Kepal

Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan kelapa parut muda
1/2 cawan gula
1/4 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh pes pandan
2 sudu besar air

100gm beras untuk salutan
(cuci,tos dan sangai hingga kekuningan, kemudian kisar menjadi serbuk) 

Cara-cara
1. Campurkan tepung beras bersama gula, garam, sedikit air dan pes pandan, kacau rata.  Masukkan kelapa parut dan gaul rata
2. Masak di atas api sederhana dan kacau hingga bergentel.  Tutup api, biarkan suam sedikit.
3. Ambil adunan, kepalkan sebesar bola pingpong kemudian golekkan di atas beras

 

0 comments:

Post a Comment

 

Stories of my life Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal