Tuesday, July 9, 2013

resipi utk berbuka puasa - AYAM PERCIK

Posted by azee_yleo at 7:19 PM

Bahan-bahan ( 1 ekor ayam/ boleh mkn 6 org )

  • 1 ekor ayam potong 4 bahagian, nak potong kecik pun boleh tapi kurang "juicy" sikit ayam percik anda
  • Santan dari 1biji kelapa..sederhana pekat
  • 12 ulas bawang merah*
  • 6 tangkai cili kering* ( bleh tambah jika suka, tp warna ayam percik versi ni agak cerah..tidak terlalu merah)
  • 1 inci halia*
  • 1 inci halia lagi,3 ulas bawang putih serta garam ( ditumbuk dan dilumur pada ayam)
  • garam & gula untuk kuah...secukup rasa, biasa org Kelantan maniskan sikit kuah..
  • sedikit jus asam jawa
  • sedikit bancuhan tepung jagung..(optional..kalau kuah anda xpekat2 jugak)

Cara-cara

  1. Ayam yang telah dibersihkan di lumur dgn bhn tumbuk tadi..perap & kukus sekejap..
  2. Bahan-bahan bertanda * di blender halus...
  3. Masukkan santan ke dalam kuali, masukkan semua bhn blender..kacau perlahan-lahan sampai pekat..lepas tu masukkan jus asam jawa, garam & gula secukup rasa..
  4. Sementara tunggu kuah pekat, bakar ayam yg dikukus tadi..bila agak garing, siramkan dgn kuah percik tadi dan bakar lagi..ulangi proses sampai dapat hasil mcm dalam gambar (kuah melekat dan kering pd ayam)..
  5. Img_6645
    Bolehlah di hidang, sesuai untuk kenduri juga..:-)

0 comments on "resipi utk berbuka puasa - AYAM PERCIK"

Post a Comment

Tuesday, July 9, 2013

resipi utk berbuka puasa - AYAM PERCIK

Posted by azee_yleo at 7:19 PM

Bahan-bahan ( 1 ekor ayam/ boleh mkn 6 org )

  • 1 ekor ayam potong 4 bahagian, nak potong kecik pun boleh tapi kurang "juicy" sikit ayam percik anda
  • Santan dari 1biji kelapa..sederhana pekat
  • 12 ulas bawang merah*
  • 6 tangkai cili kering* ( bleh tambah jika suka, tp warna ayam percik versi ni agak cerah..tidak terlalu merah)
  • 1 inci halia*
  • 1 inci halia lagi,3 ulas bawang putih serta garam ( ditumbuk dan dilumur pada ayam)
  • garam & gula untuk kuah...secukup rasa, biasa org Kelantan maniskan sikit kuah..
  • sedikit jus asam jawa
  • sedikit bancuhan tepung jagung..(optional..kalau kuah anda xpekat2 jugak)

Cara-cara

  1. Ayam yang telah dibersihkan di lumur dgn bhn tumbuk tadi..perap & kukus sekejap..
  2. Bahan-bahan bertanda * di blender halus...
  3. Masukkan santan ke dalam kuali, masukkan semua bhn blender..kacau perlahan-lahan sampai pekat..lepas tu masukkan jus asam jawa, garam & gula secukup rasa..
  4. Sementara tunggu kuah pekat, bakar ayam yg dikukus tadi..bila agak garing, siramkan dgn kuah percik tadi dan bakar lagi..ulangi proses sampai dapat hasil mcm dalam gambar (kuah melekat dan kering pd ayam)..
  5. Img_6645
    Bolehlah di hidang, sesuai untuk kenduri juga..:-)

0 comments:

Post a Comment

 

Stories of my life Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal